Bükkzsérc – Szilvásvárad – Bükkzsérc (NEHÉZ)

Táv: 80 km. Szint: 1500 m. Nehézség: Nehéz.

Egész napos túra, ha tehetjük, induljunk minél korábban. Ha kell, adunk töltőt, hogy a visszaúton se legyen gond.

A Cseresznyés patak túlsó oldalán, a Kossuth utcán indulunk el a község nyugati vége felé, végig a patak mellett haladva a főúton. Jobb oldalon a Hét Vezér fából készült szobrait láthatjuk.

Az út végig enyhén emelkedik. A helyes irányt zöld tábla is jelzi. A falu határánál beérünk a közúti forgalomtól elzárt erdei útra. Az út aszfaltos, de kb 3 km hosszan meglehetősen töredezett, gödrös, utána már sokkal jobb. Óvatosan haladjunk, mert néha egy-egy autó errefelé is jár, beleértve az erdőgazdasági nagy teherautókat. Utunkat nagyon szép erdei környezetben a Cseresznyés patak kíséri, a Völgyfő házig az út végig emelkedik, javasoljuk, hogy tartsatok néhány rövid pihenőt..

Az erdészháznál több turistaút jelzőtáblát is láthatunk. Kis gurulás következik, majd egy enyhe emelkedő után érünk el az útelágazáshoz. A baloldali út Felsőtárkány felé vezet, a mienk, a jobb oldali, a pazsagi turistaházhoz.

Vegyes útszakasz következik, közepes emelkedőkkel, lejtmenetekkel, szép kilátással. Végig aszfaltos erdei úton haladunk, jobbra lesz majd egy nagyobb útelágazás, de mi végig balra tartunk, míg elérjük a Lillafüred felé vezető főutat. (Érdemes lerakni a bringát és elsétálni kicsit jobbra, ahonnan szép kilátás tárul elénk, főleg tavasszal. Érdemes fotózni). Balra fordulunk, és rögtön átlépjük a Heves – Borsod-Abaúj-Zemplén megyehatárt. Óvatosan közlekedjünk, itt már számíthatunk autóforgalomra. Lankás szakasz következik, teljesen új aszfaltburkolaton haladunk a Bányahegyig, ezt tábla jól jelzi, bal kéz felé fog esni egy Y” kereszteződésben.

Itt érdemes megpihennünk, akár egy szendvicset elfogyasztanunk, van asztal és pad is. 

Ismét erdőgazdasági úton folytatjuk túránkat, ami egyben egy jó nagy kaptató is.

Hamarosan elérjük a Bükki Nemzeti Park őrházát. Egyenesen haladunk tovább, (balra fordulva a Nagymező felé jutnánk), a következő tájékozódási pontunk az Olaszkapu. Érdemes kicsit megállni, ez már a Bükk-fennsík. Az út további részében szinte végig gurulni fogunk Szilvásváradig. Lesznek szép kilátást nyújtó pontok, illetve az igazi nagy lejtmenet előtt beérünk a Millenniumi kilátó Kalapati parkolójához. Érdemes kicsit pihentetni a fékeket. A kilátóba felmenni talán a visszaúton érdemes, mikor feltekerünk a Szalajka-völgyből.

Óvatosan guruljunk lefelé, sok túrázó és autós-motoros keresi fel a kilátót, ugyanis Szilvásváradról, útdíj ellenében, fel lehet jönni Olaszkapuig autóval, motorral.

A Szalajka-patakon átvezető hídon érkezünk meg a jól ismert szilvásváradi sétaútra, ami balra fordulva felvezet végig a völgyben a Fátyol-vízeséshez, míg jobbra fordulva 5 perc alatt elérhetjük a központot. Érdemes egy jót ebédelni, pihenni, átmozgatni magunk, hiszen visszafelé is meg kell küzdenünk a hegyekkel.

Ha visszafelé felmegyünk a Millenniumi kilátóba, a bringákat hagyjuk lent (nem árt, ha valaki ott marad rájuk vigyázni). Ha kész vannak a fotók a kilátóból, jöhetnek a szelfik is a facebook oldalunkra.

Olaszkapun keresztül Bányahegyig, illetve a pazsagi turistaház-elágazást jelző tábláig ugyanazon az úton haladjunk. Amennyiben nem tapasztalunk nagy autóforgalmat, érdemes legurulni a Felsőtárkány előtt jelzett Bogács, (Bükkzsérc) erdőgazdasági útig. Gyönyörű útszakasz.

Amikor elérjük az elágazást, amit zöld bringás táblák jelölnek, balra fordulunk, és kb 20 perc felfelé tekerés után elérjük az odaúton már érintett pazsagi elágazást. Jobbra tartva visszagurulunk Bükkzsércre, a szállásra.

A részvételhez email-ben (iroda@tekergo.eu) kérjen egyedi ajánlatot!

Tartalmas kirándulást kívánunk.