Bükkzsérc – Eger – Bükkzsérc (KÖNNYŰ)

Táv: 50 km. Szint: 704 m. Nehézség: Könnyű.

A Cseresznyés patak túlsó oldalán, a Kossuth utcán indulunk el a község nyugati vége felé, végig a patak mellett haladva a főúton. Jobb oldalon a Hét Vezér fából készült szobrait láthatjuk.

Az út végig enyhén emelkedik. A helyes irányt zöld tábla is jelzi. A falu határánál beérünk a közúti forgalomtól elzárt erdei útra. Az út aszfaltos, de kb 3 km hosszan meglehetősen töredezett, gödrös, utána már sokkal jobb. Óvatosan haladjunk, mert néha egy-egy autó errefelé is jár, beleértve az erdőgazdasági nagy teherautókat. Utunkat nagyon szép erdei környezetben a Cseresznyés patak kíséri, a Völgyfő házig az út végig emelkedik, javasoljuk, hogy tartsatok néhány rövid pihenőt.

Az erdészháznál több turistaút jelzőtáblát is láthatunk. Kis gurulás következik, majd egy enyhe emelkedő után érünk el az útelágazáshoz, ami a pazsagi turista ház felé vezet, és kivisz a Lillafüred felé vezető főúthoz.

Balra tartva folytatjuk utunkat Felsőtárkány felé, nagy gurulás következik, óvatosan haladjunk, mert van néhány kanyar, és autó is jöhet. Hamar kiérünk a főúthoz, balra fordulunk, és Felsőtárkányig a közúton fogunk szinte folyamatosan gurulni.  A futballpálya előtt már tábla jelzi a kerékpárutat, körültekintően térjünk át a bal oldalra, innen végig a kerékpárúton haladunk majd Eger belvárosig.

A focipálya után ismét erdei szakasz következik, majd újra Felsőtárkányba érünk, óvatosan átkelünk a főúton, itt a jobb oldalon vezet a kerékpárút.

Eger előtt egy vasúti átjárónál újra át kell kelnünk a bal oldalra, figyeljük a táblákat. Továbbra is kerékpárúton haladunk.

Hamarosan újra át kell mennünk a jobb oldalra, itt tükörsima kerékpár sztráda vár minket, ezen gurulunk be Egerbe, innen csak a táblákat kell figyelnünk, illetve ha bizonytalanok vagyunk, kövessük az Eger patakot végig, egészen a Dobó térig. Igazán hangulatos, ahogy a kerékpárút mint egy rakpart kanyarog végig a patak mellett. Hamarosan meglátjuk az óriáskereket is.

A főtérre a vár felé vezető híd alatt haladunk át, majd feltekerünk a patakpartról balra tartva, itt erősen visszafelé kellene fordulni, jobban tesszük, ha pár métert tovább gurulunk, és úgy fordulunk meg. 

A főtéren éttermek, kávézók, fagyizók is várnak. Ha megvolt a szelfi Dobó István hatalmas szobránál, már küldhetitek is a Facebook oldalunkra! Egerben rengeteg a látnivaló és nagyon jó a kerékpárút-hálózata is. 

A városnézés után ugyanazon az úton biciklizünk vissza Bükkzsércre, mint amin jöttünk.

Van lehetőség Noszvaj, Bogács, Cserépfalu, Bükkzsérc útvonalon is visszaérkezni, de itt közepes autós forgalomra számítsunk. Ezen az úton is akad bőven emelkedő, de a Meridával ez sem lehet gond.

A részvételhez email-ben (iroda@tekergo.eu) kérjen egyedi ajánlatot!

Jó utat kívánunk!

E-Tekergők Háza

Bükkzsérc – Eger – Bükkzsérc útvonal képekben