Itt a tavasz ! Előkerülhetnek a téli álmot alvó biciklik a garázsból és irány a Bükk ! Nagyon fontos, hogy mielőtt nyeregbe pattanunk, nézzük át az állapotukat és takarítsuk le a téli időszakban rárakódott portól. Egy alapos takarítás és máris úgy érezzük, hogy kaptunk egy új kerékpárt !

Takarítási tippek:

Lehet, hogy csak a port kell róla letörölnöd, hiszen ősszel a szezon végén tisztán raktad el. A tisztítás során koncentrálj a vázra. Keress rajta repedésre, utaló jeleket a hegesztéseknél, valamint a csövek horpadását figyeld. Ha találsz ilyet, irány a szervizbe!

Az esetleges festék leverődéseket javíthatod javítófestékkel, de egy egyszerű körömlakk is csodákra képes.

A következő lépésként nézd át a kerekeket. Az agyaknak kottyanás mentesnek kell lenniük, a küllőknek feszesnek. (Az az optimális ha mind meg van) Figyeld meg a kerék futását. Van-e benne „8”-as, vagy „tojás”. (A kerék oldal irányú ütése a „8”-as, függőleges irányú a „tojás”.) Ha találsz ilyen rendellenességeket, irány a szerviz.

Ha már a kerekeknél tartunk nézzük meg a gumikat. Ha le van eresztve, az nem jelent feltétlen defektet. Hiszen a téli hónapok alatt a belsők egész sok levegőt veszítenek. Fújd fel a tömlőket, egy pár óra múlva kiderül az igazság. Ha marad a nyomás, akkor nincs gond.

Karbantartas6.1

Felnifékes rendszernél finom csiszolópapírral dörzsöld át a felni fékező felületét. Ezzel eltávolítod a zsír és fékpofa maradványokat róla. Ezzel is növelve a fékhatást. Ráadásul közben alaposan szemügyre is veszed. Azt kell eldöntened mennyire kopott a felülete. Ha van a felnin kopásjelző csík az jó, amíg látszik. Ha kezd eltűnni, bizony felnicsere lesz. Ezt a műveletet vedd komolyan ha túl vékonnyá válik a felni anyaga, akkor a külsőben lévő nyomás elrepesztheti és látványos akarom mondani hangos durr-defekt formájában fog a bringád cserben hagyni.

Karbantartas5.3

Ha a kerekekkel meg vagy, akkor nézd át a meghajtást. Nézd meg a bovdeneket. Rozsdásak-e, könnyű-e a váltás? Szakadásra utal e jel a váltóknál a bovden rögzítő csavaroknál. Ha rozsdása bovden és nehezen csúszik a házában én a cserét javaslom mindenképpen.

Ellenőrizd a váltás minőségét.

Karbantartas4.2

A meghajtásnál ellenőrizd a közép csapágya tengelyét is. Ha kotyog és nem lehet rajta után állítani, bizony elérkezett az új megvásárlásának ideje.

A középrésztől irány a kormányhoz. Nézzük meg, hogy a kormány csapágy jól mozog-e. Ha kotyog, vagy darabosan mozog állítsd be. Ha nem tudod, akkor irány a szerviz.

Ha már a kormánynál vagy nézd meg a fékeket. Esőként, hogy fognak-e, bovdenes esetén a bovdenek és házaik állapotát úgy, ahogy a váltóknál már megtettük. Ellenőrizd a fékpofák állapotát. A pofa anyaga ahogy öregszik, úgy keményedik. Minél keményebb, annál kisebb a fékhatása, cserébe a felni anyagát annál jobban koptatja. (Fentebb már írtam miért is baj az.) Ha szükséges cseréld azokat. Amennyiben a fékek fogásával nem vagy elégedett akkor állítsd be azokat.

Fő alkatrészek közül még a teleszkóp van amit meg kell nézned. Nehézkedj rá és mozgasd meg! Ha simán mozog akkor OK, ha nem tetszik a mozgása, bizony a szervizbe kell, hogy az első utunk vezessen.

karbantartas5.2

Ezek után jöhetnek a kiegészítők átnézése. Ez mindenkinél más és más. Nézd át ezeket a kütyüidet, hogy a rögzítésük tökéletes-e, megfelelően működnek-e, és ha nem orvosold a problémáikat.

Nézd meg, a KRESZ által előírt kötelező felszereléseket is! (Világítás, prizmák, csengő.) Ha valami hiányzik pótold!

Ha hibákat találsz ne halogasd a javításukat/javíttatásukat, mert későbbiekben nagyobb (és drágább) problémát okozhatnak, ráadásul balesetveszélyesek.

Egy jó tanács! Legközelebb a szezon végén takarítsd le a bringádat, majd télen vidd el szervizbe teljes generálra. Akkor a szerelők nagyon alaposan rendbe tudják rakni a gépedet, hisz nincs sok munkájuk. Neked se sürgős, mert nem akarsz 5 perc múlva túrázni. Így tavasszal csak egy leporolás vár rád, és máris irány a Bükk!

( A szöveg egy része felhasznált a holkerekparozzak.hu oldalról)