e-bike-tura-bukkszentkereszt

Túranaptár

Kirándulás Bükkszentkeresztre a gyógyfüvek hazájába

Táv

60 km

Út Nehézsége

létszám

2-10 fő

Az ország egyik leghosszabb völgyében kirándulunk, felkapaszkodunk a Suba-Lyukba, az ősember barlangjába. Igazi csemege a természet kedvelőinek.

A Remete látogatóközpontig kerékpárúton haladunk, majd a Hór-völgyben fogjuk utunkat folytatni 15 kilométer hosszan. Elsőként a Suba-lyukhoz érünk, felmászunk a az ősember barlangjába, majd következik a régi kőfejtő. Érintjük a Tebe-rétet, a Gyertyán-völgyi temetőt, régi üveghuta emlékeket.

A völgyet elhagyva a Lófő-tisztás felé fordulunk, és hamarosan megérkezünk a gyönyörű fekvésű Bükkszentkeresztre. Az út menti büfében ehetünk, ihatunk, megpihenünk.

Hazafelé a főúton fogunk haladni, Hollóstető, majd 2205 főút Eger felé.

Elgurulunk Répáshuta mellett, az új csillagvizsgáló https://www.bukkicsillagda.hu  előtt ( ide érdemes külön programot szervezni, időpont foglalással) majd a megyehatárnál visszatérünk erdei utakra és visszatekerünk Bükkzsércre.

A kirándulás időtartama kb. 7 óra, indulás 9 órakor, érkezés 16 óra körül.

Képek a túráról

14 000 Ft/ fő

Tartalmazza: az elektromos kerékpár bérleti díját, sisakot.

Túravezetés időpont egyeztetés után, felár ellenében kérhető.

E-bike túrák

14 000 Ft/fő

Eger

Táv

Út Nehézsége

létszám

50 km

2-10 fő

14 000 Ft/fő

Bükkszentkereszt

Táv

Út Nehézsége

létszám

60 km

2-10 fő

12 000 Ft/fő

Ódor-vár

Táv

Út Nehézsége

létszám

20 km

2-6 fő

12 000 Ft/fő

Mezőkövesd

Táv

Út Nehézsége

létszám

42 km

2-6 fő

Helyi látnivalók

Cserépfalu határában, a Hór-völgy bejáratánál, a Bükki Nemzeti Park déli kapujában nyílt meg 2013-ban a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont. Közép-Európa egyik legrégibb ősember leletének helye itt található, ahol megtalálták a Neander-völgyi ősember 30-70 ezer évvel ezelőtti eszközeit, maradványait. A leletek első számú másolatai itt láthatók.

 

Cserépfalu északi végétől mindössze 1 km-re nyílik a Bükk, de talán az ország legszebb völgye, a Hór-völgy, mely mintegy 18 km-es hosszával Magyarország egyik leghosszabb völgye is egyben. Benne kanyarog a hűs vizű Hór-patak, mely hazánk legkisebb vizei közé tartozik. A néphagyomány szerint „hét évig folyik, hét évig nem”. Nem a patakról nevezték el a völgyet, hanem a völgyről a patakot: a hór ma már nem használatos szó, szűk szurdok völgyet jelent. A völgy számtalan érdekességet, látnivalót tartogat az ide látogatók számára. Már a bejáratától 500 méterre, a nyugatra néző oldalában a neandervölgyi ősember barlangja, lakóhelye, a Subalyuk-barlang található. 1932-ben tárták föl, Dancza János és Kadic Ottokár.