Bükkzsérc a Bükk déli kapuja.

Erről a csodálatos erdőszéli településről indulva bejárhatjuk akár gyalog, akár kerékpárral a Bükkhegység páratlan látványú útjait, településeit.

A Bükk-hegység az egyik legnépszerűbb turistahely, mivel számos természeti látnivaló és kirándulási lehetőség várja az ide látogatókat. Összegyűjtöttük a Top10 települést és legfőbb látnivalóit a Bükkben, hogy egyszerűen bebarangolhasd őket és lásd, hogy melyek azok a helyek amiket nem szabad kihagyni ha az ember ezen a csodálatos vidéken jár:

  1. Bogács

Egyből kezdjük a testi-lelki feltöltődést nyújtó Bogácsi Termálfürdővel, mely messze földön híres. A Bükk déli részen található Bogács falu fürdője egész évben nyitva! A fürdő területén 9 medence – hat gyógyvizes, két gyermek-, egy úszómedence – várja a fürdőzőket a nyári szezonban. Szezonon kívül négy gyógyvizű medencében (az egyik fedett) lehet megmártózni.

2. Noszvaj

A Bükk-hegység déli kapujában, Egertől 10 kilométerre fekszik a festői szépségű Kánya-patak völgyében. A De la Motte kastély Noszvaj legértékesebb gyöngyszeme, az ország legkisebb barokk kastélya.

3. Szomolya

Jellegzetes látnivalói közé tartozik a riolittufába vájt barlanglakások, melyek legnagyobb számban Szomolyán fordulnak elő. Az egyik szomolyai barlanglakás felújítva, egykori bútorzattal berendezve tájházként üzemel, ahol bepillantást nyerhetünk a „barlanglakók” mindennapjaiba.

4. Cserépfalu

A település az ország leghosszabb hegyvidéki völgyének kapujában, a Hór-völgy bejáratánál fekszik. A csodálatos Hór-völgyében található a Subalyuk, az Oszlai tájház, s a Dél-Bükk legcsodálatosabb kilátója, pihenőhelye az Ódor-várrom.

5. Felsőtárkány

Felsőtárkány ékköve a Szikla-forrás és tó. Piknikezésre, horgászásra, játszóterezésre és erdei tanösvények megtekintésére is lehetőségünk van itt, bár az ősfákkal körülölelt tó látványa önmagában is elbűvölő. Jellegzetes látnivalója még a Vöröskő-forrás, amely tavasszal a leglátványosabb: a két méter magasra feltörő kristálytiszta víz igazi tavaszköszöntő, örömteli látvány.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

6. Eger

Eger legfőképp a váráról és a boráról híres Szépasszonyvölgyről ismert. A város a Mátra és a Bükk hegység között folyó Eger patak völgyében a Bükk nyugati lábánál húzódó dombvidéken fekszik. Keleti oldalán emelkedik az Eged és a Várhegy, melyek a Bükk délnyugati nyúlványát alkotják.

7. Szilvásvárad és Szalajka völgy

A Bükk és Észak-Magyarország egyik leglátogatottabb helye a Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy.A kisvasúttal és könnyed gyaloglással elérhető Szalajka-völgy rejti hazánk egyik legszebb vízesését, a Fátyol-vízesést.

8. Szarvaskő

Eger és Szilvásvárad között, a Bükk nyugati pereme alatt elterülő völgykatlanban, az Eger-patak mentén fekszik. A falun észak felé áthaladva a patak, az országút és a vasút egészen közel kerül egymáshoz, egy festői sziklaszurdokban haladnak tovább a hegyek között. A falu fölött magasodó hegyen áll a Vodafone-kilátó ami a turisták közkedvelt helye.

9. Mezőkövesd

A matyó főváros, Mezőkövesd egyik legérdekesebb városrésze Hadas. A meszelt falú, nádtetős parasztházakkal 150-200 évet utazhatunk vissza az időben és megismerhetjük az ekkoriban jellemző mezővárosi életformát. Itt lelt otthonra a Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház, a Mézeskalács Ház, a Kisjankó Bori Emlékház, illetve a Festőművész Alkotóház és a Tűzzománcos Ház is. Mezőkövesden található a nemzetközileg is ismert Zsóri fürdő is.

10. Cserépváralja

A Bükkalja legismertebb és legkarakteresebb földtudományi értékei a kaptárkövek. A vakablakos köveknek is nevezett tufakúpok legtöbbike Cserépfalu és Cserépváralja települések határaiban kereshető fel. Cserépváraljától délre, a Furgál-völgyben sorakozó tündérsziklákat ne hagyjuk ki ha a Bükkben járunk.

Kalandra fel, irány a Bükk !